Nagyon vártam az utolsó, mindent eldöntő Budapest Cross futamot, ahol megmérkőzhettem a SuperCross összetett elsőségért. A ciklokrossz bajnoki címem megvédése óta visszavettünk az edzésekből és elkezdtem a pihenő időszakot a montis felkészülés előtt. A Budapest Cross hetében csak a pályabejárásra mentem ki „sár-mosan” dagonyázni Panyi Janó társaságában. :-)

A vasárnapi futamunkra teljesen más körülmények között versenyeztünk, mint az előző napi edzésen. Sokkal jobban meg volt fagyva a talaj és a kijárt, nyomvályús részek nagy részét ledöngölte Manka, Fityisz és Danó Peti csapata. Minden elismerésem Nekik, mert iszonyat sok munkát fektettek bele a pálya rendezésbe, nem volt könnyű dolguk a fagyos, agyagos talajon végzett földmunkával.

Szerencsére a pálya mellett található közeli infrastruktúra, a Sportház nevű sportkomplexum, ahol a nevezés, öltöző, zuhanyzó, eredményhirdetés kapott otthont. Sőt lehetett csobbanni is az uszodában és az átfagyott csontokat felmelegíteni.

A rajt előtt szétnéztem a pálya körül, hogy mennyire fagyott talajra lehet számítani a helyes guminyomás beállítása miatt. Nagyon változó volt a talaj állaga. Egyik része fagyott, a másik felolvadt és sáros volt. Úgy döntöttem a 0 fokban, hogy alacsony nyomáson megyek és a tárcsafékes géppel, mert az azon lévő szingós alu felni jobban bírja az ütéseket a fagyott talajon, mint a Ritchey karbon kerék. A sarat is kevésbé szedi össze a tárcsafékes kerék, ha esetleg jobban felenged a talaj. A bemelegítést a Sportház oldalában szabad görgőn végeztem, szél védett helyen. A melegítés végén Nutrixxion XX izóval öblítettem le egy XX gélt, hogy legyen mit elégetni, és még a savasodás ellen is bekaptam egy Nutrixxion RQMax-ot. Így már minden adott volt egy jó versenyhez. Nem is volt más hátra, mint előre! ;-)

TIR_0351

A rajtolásom nem sikerült valami fényesen, csak lassan tudtam bepatentolni a pedálba, így csak a 6. helyen fordultam be a terepre. Sebaj, innen szép feljönni! Csak higgadtan előztem meg a sporttársakat. Az első percekben Buzsó esett nagyot előttem, de szerencsére hamar vissza pattant a bicóra.

TIR_0379

Tovább robogtunk elöl Fejes Gabival és eltávolodtunk a többiektől. Még Vigh Zoli próbálkozott felzárkózni, de egy defekt akadályozta meg ebben. A 2. körben átvettem Fejestől a vezetést és a technikás, kanyargós részeken elkezdtem távolodni tőle, amíg nem jöttek a pedál problémák. Az 5. körben már nagyon eltömődött a cipőm talpa és a pedál az agyagos földdel, így alig-alig tudtam belépni a pedálba. A 12 mp előnyöm rohamosan csökkent, sőt Gábor meg is előzött a dupla palánkos akadálynál.

TIR_0499

Az utolsó előtti körben egy rövid, csúszós, sáros dombon keresztbe fordult előttem Gábor, s majdnem keresztül hajtottam a gépén, satu féket kellett húznom. Leszálltam, majd futva tudtam kikerülni, aztán nagy nehezen visszaugorva a bringára ismét alig tudtam bepatentolni a pedálba. Az utolsó körben imádkoztam, nehogy ezen bukjam el a versenyt. Szerencsére az égiek meghallották az imámat, így 13 mp előnnyel nyertem meg a futamot, és a SuperCross összetett győzelem is újra hozzám került. :-)

TIR_0409

Egy ilyen végig kiélezett versenyt a legszebb megnyerni, azt hiszem rendesen megdolgoztam érte. Fejes Gabi is kemény ellenfél volt a futamokon. Köszönöm neki az izgalmas futamokat, emlékezetes meccseket vívtunk! Buzsó is képes nagyokat alakítani, ha tud igazán készülni a versenyekre. Például az OB-n, de most is, komoly felkészülés nélkül behozta magát a 3. helyre, megelőzve egy osztrák versenyzőt! Remélem a jövőben is jókat fogunk meccselni egymással, gratula a dobogóhoz! Szép volt fiúk!

TIR_0546

Évről évre látványosabb a fejlődésünk, már hasonló szinten vagyunk, mint a szlovák kollégák. Most már csak a szövetségnek kellene normálisan működnie, létrehozva a ciklokrossz válogatottat, és utaztatnia bennünket külföldi versenyekre. A további fejlődés érdekében mindenképpen a nívós külföldi versenyeztetésben és a továbbfejlesztett SuperCross sorozaban látok fantáziát, nagyobb szponzorokkal, valamint komoly, színvonalas pénzdíjazással az elit kategóriában, hogy több külföldi versenyzőt csalogathassunk a magyar versenyekre.

Köszönöm az anyagi, a tettekben megnyilvánuló és a lelki támogatást azoknak a nagyszerű embereknek, akik hozzásegítettek a sikerekhez! Köszönöm edzőmnek, Tisza Zolinak az edzésterveket és, hogy bízott bennem! Klubomnak, a Merida KTC tagoknak is hálás vagyok a sok segítségért! A Bikefun Kft. csapatának is köszönöm, hogy élvezhetem a Merida, Ritchey, Northwave, KMC, Lazer, CSC támogatásukat, igyekszem meghálálni a montis szezonban is! Páromnak, Ritának is sok hálával tartozom az önfeledt segítségért jóban-rosszban, anyukájának pedig a fincsi főztökért sok köszönet! Köszönet a Probike kerékpár üzletnek a szuper gyors szerelésekért! Több éve hűséges egyéni támogatóimnak is nagy köszönettel tartozom: Nutrixxion-X-iont táplálékkiegészítőket a Tirszin családnak, Julbo sport szemüveget Mountexnek, Fundango utca ruhákat Marosportnak! És végül nagyon szépen köszönöm a drukkolást mindenkinek!

Még 2 hét pihenő lesz a montis felkészülés előtt, így csak átmozgató edzéseket végzek a bringán és a konditeremben. Aztán egy kéthetes edzőtábor erejéig Spanyolországba megyek Árvai Attila csapatával, ahol csak a kilométerek gyűjtésén lesz a hangsúly, alacsony intenzitáson.

Vasárnap szurkoljunk Tisza Zolinak, hogy a Cyclocross VB-n a legjobb formáját hozhassa! Hajrá Zoli!

Fotók: Tirszin Jani (Nutrixxion)