Újabb sikeres versenyekről számolhatok be a legújabb blogomban!

Nem csak én értem el szép eredményeket az elmúlt három versenyen, hanem tanítványom és egyben csapattársam Tádé is egyre jobban szerepelt.

IMG_8859_filtered

Szilvásvárad maraton után az eplényi Nyugat Maraton Kupára készültünk, intenzív hegyi VO2MAX edzésekkel és rövid gyorserõ fejlesztéssel. Én még a középtávon indultam, ahol Táncos Sanyival ketten elszakadva a többiektől együtt mentünk, szórakoztatva egymást az unalmas aszfalt részeken. Utolsó meredek hegyen a patak átkelés után jobban odaléptem a gáznak, így a célba vezető sík murvás utat magányosan tettem meg. Rövid távon indult Tádé aki szintén remek versenyzéssel 2. helyen ért célba egy kölcsönkért Merida One Twenty all mountain nyergében!

eplényi dobogó

A következő versenyen a Crosskovácsi maratonon már mindketten a hosszabb távon indultunk, én hosszú táv master 1-ben, Tádé a középtáv U19-es kategóriában. Első versenyem volt az új 2014-es Merida Big Nine Teamel. Nem volt nehéz hozzá szokni a jóhoz, elvégre a váz ugyanaz, csak a dizájn és a felszereltség változott kissé. Nekem az új felszereltség és dizájn jobban bejön, dögösebb feltünöbb, mint a 2013-as. A Rock Shox Sid XX teló is megbizhatóbb és jobban működik, mind DT Swiss! A Fulcrum Red Metal XL kerékszett is erősebb és gyárilag Tubelesses rendszerű, nem kell semmi tömítő szallag, ami fére csúszhat… A 2014-es gépen szélesebb (680mm) a kormány, ezért könnyebb irányitani a gépet, csak a szűk ösvényeken nehezebb elférni a fák között. A minusz 16 fokos stücnivel kevésbé emelegeti az elejét a gépsárkány. Összeségében nagyon meg vagyok elégedve a géppel, azt hiszem a súllya is (9,5kg) versenyképes. Köszönöm a Bikefun Hungarynak, hogy ilyen csúcs szuper versenygéppel támogat! :-)

big_nine_2014

Térjünk vissza a verseny élményekhez: A Waberer’s-es profiktól a 7 km-es felvezető kör végén lemaradtam, így már a verseny elején is csak hárman maradtunk, köztük Szalai Peti.  A Kutya-hegy tetejére már csak ketten értünk fel Petivel, Bogár Gabi és Süle Robi leszakadtak a meredek résznél. A Telki fele vezető lejtőn megúsztam Szalai Peti mögött, amit ő ki is használt és nyélen nyomta fel a Nagy Kopaszra,  a Waberer’s-es ifjakat is megközelítve. Bogár Gabi, aki nem sokkal volt lemaradva tőlem a második nagykopaszi mászás végén utol is ért, így együtt gurultunk a célig. Higgadttan kivártam a kastélyparkban a megfelelő alkalmat a végső mindent eldöntő sprintelésre. Gábor szépen felvezette nekem a sprintet, a célegyenesbe már elsőnek fordultam be előtte :) Sajnos Tádé-nak nem volt szerencséje, az U19 középtáv első helyről csúszott le egy első defekt miatt. :( Köszönjük a Merida Team CST-nek az új Maxxis külsőket, reméljük még sok dobogós helyezéshez segítenek. Köszönöm Ritámnak a itatást a kastélyparkban. Az eplényi és nagykovácsi kalandok után országútira cseréltük a montit, a közeledő Merida Tour de Zalakaros versenyre való felkészülés miatt. Pátyi körben, illetve a  János hegyen készültünk intenzív erõfejlesztõ és max gyorserő edzésekkel. Pár edzésen a Cube csömöri edzéseken segédkeztem hajtani a U17-19-es versenyezőket. Üres hétvégén pilisbe mentünk hosszabb hegyi edzést, ahol erő felmérésként egy FTP tesztet mentünk Esztergom és Dobogókő között. Nagyon jó biztató érték jött ki Valter Atinak, fölég U17-es lévén.

Nutrixxion4

Zalakarosra Tádéval utaztunk le a verseny előtti nap, ahol egy szálláson voltunk a többi Merida Team CST versenyzővel. A délutáni warm up ride-ról mi sem hiányozhattunk, laza 1,5 órás átmozgatást mentünk beszélgetős tempóban. A tekerés vége felé egy meglepetés fröccsözés várt az egyik faluban. Hátralévő távra jól felfrissített mindenkit a nedű, nem maradt szomjas senki :) Este tartottunk egy közös csapatépítős vacsit az egyik zalakarosi csárdában, ahol nagyon finom ételek voltak, csak a kiszolgálás volt egy kicsit lassú. Jót ettünk, ittunk megvolt a másnapi versenyre a feltöltés. Köszönjük Mikusz séfnek a finom vacsit! :) Tádéval hamar elaludtunk, hogy a másnapi megmérettetésre kipihenjük magunkat! A bőséges reggelit még megtuningoltuk egy kis saját zabkásával, köszönjük a házi néninek az elkészítést és a szállást.

warm up szelfi

A rajt előtt egy fél óra volt a bemelegítés.  A rajt vonalnál első sorba a  Merida Team CST csapattagokat szólították be, ahol nagyon jól mutattunk a közel 1100 induló előtt, elvégre Merida-s rendezvény volt. :)

bolyozás

Rajtolás nem ment valami gördülékenyen, a polgármester lőtte el a rajt pisztolyt, azonban a rendőri felvezetés nem állt készen az indulásra így egy kicsit balesetveszélyesre sikeredett az indulás. A első „szelektálás” a gelsei 20-25% emelkedő volt, ahol fontos volt a jó helyezkedés.

gelse

 

Tufi javaslatára én Ivanics Gerire tettem a kereket aki eléggé jól ment, bár tudtam volna még gyorsítani, eléggé jól mennek nekem a meredek emelkedők. Lejtmenetben hatan álltunk össze (két szlovén, Ivanics Geri, Kiskó Gábor, Kriván Andris és én) azért hogy, leszakítsuk a többieket. Egymást sűrűn váltva, jó tempóban haladtunk a börzöncei 20%-os emelkedő felé! Majd az emelkedőt is elég erősen megnyomtuk, hogy bebiztosítsuk az előnyünket. Ezzel közel 3 perces előnyre tettünk szert. Szépen összedolgozva tettük meg a maradék 90km-es távot.

dobogosok

Mint mindig itt is figyelni kellett a folyadék pótlásra és a szénhidrát bevitelre. Szerencsére csapatomtól kaptam a rendszeresen frissítőt, Mikusz vezette motoról Primusz Peti adta a Nutrixxion izós kulacsot. Végül az utolsó emelkedőn, a zalakarosi szőlőhegyen, a meredek kilátói dombon dőlt el az első hely sorsa. Az első támadást a domb legmeredekebb részén a szlovén versenyző indította. Szerencsére sikerült átvennem a tempóját és csak a domb végén úsztam meg mögötte pár méters.

célban

A felvezető motorosok és rendőrautó nem voltak a helyzet magaslatán, mert nem számítottak rá, hogy ilyen gyorsan felérünk rájuk. A kilátónál akadályoztak a gyors kanyarvételeknél, így a szlovén versenyzőt végül sajnos nem sikerült befognom. A szlovén versenyző mögött kb. 10 mp -vel értem be és örültem a 2. helynek is. Nagyon élveztem a versenyt, jó érzés volt bent lenni a szökésben! Büszke vagyok Tádéra, amiért megnyerte az U19-es kategóriát 127 km távon és abszolútban is top 10-ben futott be első országúti versenyén! Köszönöm csapatomnak, hogy kontrollálták a mezőnyt.  Színvonalas volt a rendezvény, sokat fejlődött tavalyhoz képest, valószínüleg jövőre is jövünk!

Köszönöm a rengeteg szurkolást Mindenkinek! Következő versenyem a Duna Maraton lesz!

Szilárd