Behúztam a 4. ciklokrossz bajnoki címemet a Békéscsaba melletti Pósteleki Parkerdőben, az eddigi legjobb szervezésű OB-n! A legjobb ajándék a 34. szülinapomra, amivel csak meglephettem magam, hogy megvédtem a bajnoki címemet egy nemzetközileg is színvonalas, technikás pályán. Ezért különösképpen nagy örömmel és büszkeséggel tölt el ez a győzelem és mindig emlékezetes marad számomra. Már az OB. hetében is nagyon jó erőben éreztem magam a technikai krossz edzésen, a mini „krosszpályámon”. Edzőm, Tisza Zoli is nagyon biztató számokat látott a teljesítményfájlokban a résztávos edzésadatokon, így minden adott volt a védéshez.

Többek között Én is előbb lementem Békéscsabára, hogy megnézzem a pályát, a verseny előtti nap délelőttjén. Panyi Janó és Molnár Pisti már javában edzettek, amikor kiértem Póstelekre. Néhány kört mentem Janóval, aztán külön is többször megnéztem a technikás részeken a nyomvonalat, és pár rajtgyakorlatot is nyomtam a rajt-cél területen.

Először még kissé jeges körülmények között próbálgattam a havas pályát, majd a 2-3 fokban kezdett felengedni a talaj és a hó is kezdett olvadni a jól kijárt nyomon. Biztos voltam benne, hogy másnapra jégpáncél borítja a kijárt,felolvadt nyomokat és az fog nyerni, aki tovább talpon, illetve bringán marad. :-) Ezért javasoltuk Blahut Szabi főszervezőnek, hogy a pálya jeges, technikás részeit szórják le földdel.

A verseny napján sokat segített a földszórás a 13:45-ös rajtunkra, na meg a szikrázó napsütés is olvasztotta a talajt. Közvetlenül a rajt előtt mentem még egy kört, hogy feltérképezem a necces részeket, de rosszabbra számítottam. Nem volt más hátra, mint beállni a rajtvonalhoz. A tavalyi bajnokság eredménye alapján elsőnek szólítottak be.

Nagyon jól kirajtoltam, elsőnek fordultam be a technikás, egynyomos ösvényre. Elég jó tempóban haladtam, már csak Buzsó tudott felzárkózni rám.

rajt2

A második kör felénél az egyik kanyarban hagytam, hogy Buzsó beelőzzön. Úgyis az volt a taktikám, hogy a verseny második felében fokozom a sebességet, és addig jó erős tempót menni, semmi kockáztatással. A harmadik körben, az első bombatölcsérből kifelé menet megakadt Buzsó. Visszavettem a vezetést és együtt haladtunk a 2. lépcsős felfutásig, ahol lemaradt rólam egy megcsúszás miatt. Kialakult úgy 10 mp különbség közöttünk, amíg ki nem csúsztam az utolsó előtti körben, egy jeges letörésnél. Szerencsére sikerült megfognom a gépet, így nem kerültem a földre. Nehezen tudtam visszapattanni  és felvenni újból a ritmust.

kicsuszás1

Közben újra megelőzött Zsolti, s próbált nagyobb tempót diktálni, de túl nagy sebességgel érkezett az első lépcső előtti lefagyott, kanyargós részhez. Rossz volt nézni a bukását, ráadásul alig tudtam megállni a jeges földön a feje előtt. Sajnos Ő nem tudta megfogni a gépet, nem maradt talpon. Láttam, hogy szerencsére nincs nagyobb baj, hamar felkelt, így folytattuk a meccset. Viszonylag nagy, kb. 10mp előnnyel kezdtem meg az utolsó kört az egyre jobban jegesedő pályán. Már csak egy biztonsági kört mentem, semmit nem kockáztattam, hogy biztosan megtartsam az első helyet. Maradt is a sorrend: mögöttem 2. lett Buzsó, 3. Szalay Peti, 4. Vigh Zoli, 5. Fejes Gabi. Nőknél szokatlan eredmények születtek, mível Benkó Barbi edzőtáborozás miatt maradt távol. Dózsa Esztit térd sérülése hátráltatatta az indulásban. Újdonsült bajnok Orosz Anita nagy elönnyel nyerte első cyclocross bajnoki címét, 2. Király Monika, 3. Dr. Cseh “Roni” Veronika. Gratulálok minden helyezettnek! Látszik az eredményekből, hogy a montisoknak kedvezett jobban a pálya.

befutó

A külföldi versenyeken sincs másképp: hasonlóan technikás pályákon dől el a bajnoki trikók sorsa. Ha fejlődni szeretnénk, itthon is ilyen pályákat kell kijelölni. A SuperCross versenyek jól jellemzik a szakág fejlődését és végre a Nemzeti Bajnokság színvonala is hatalmasat fejlődött az előző évekhez képest, köszönhetően persze a szervezőknek! Vannak még kisebb-nagyobb hibák, de semmi sem lehet tökéletes, és nehéz mindenki igényinek megfelelni. Úgy gondolom, hogy elindult valami fejlődés, még a mostani nehéz idők ellenére is. Köszönet azoknak az embereknek, akik a tettek mezéjére léptek! Remélem, hamarosan a szövetség háza táján is jobb lesz a helyzet!

buruczki_blog_dobogo-filtered-9

Edzőmmel, Zolival terveztük a VB indulást is az utolsó SC futam után, de sajnos támogatás hiányában nem tudok elutazni és képviselni az országot. :-( Valószínű, hogy Zoli pedig utoljára tud indulni magyar színekben a VB Elite mezőnyben, mivel az USA-ban él. Jó lett volna egymást segítve együtt indulni és két nagyszerű eredménnyel hazatérni! :-( Nagyon sokat segített Zoli, hogy ilyen eredményes cyclocross szezont tudhatok magam mögött, köszönöm a felkészítést!

Köszönöm Blahut Szabinak és Bimbinek a szíves vendéglátást, a szuper pályát és a színvonalas rendezést Pedáldöngölők HKE csapatának!

Köszönöm minden idei támogatómnak a segítséget, amivel sikerült újból elhódítanom a bajnoki trikolort! Páromnak, Ritának is nagyon hálás vagyok a sok segítségért! Köszönöm klubomnak, a Merida Kőbánya TC-nek is a sok segítséget, és a BikeFun Merida csapatának a támogatást és a világszínvonalú technikát!

Következő versenyem a Budapest Cross lesz, jövő vasárnap, ahol eldől a SuperCross összetett sorsa. Izgalmas kis meccsnek ígérkezik, érdemes lesz kilátogatni a XI. kerületi Kánaán úti lakóparkhoz, mert ott jön el a kánaán! :-) Szurkoljatok!!!

Üdv.

Szilárd