Az ózdi Supercross hetében tartotta a MACS (Magyar Antidopping Csoport) antidopping ismeretekből az OKJ-s tanfolyamot, amelyre a londoni olimpiai keretnek erősen ajánlott volt a részvétel. Az első ilyen előadáson is rész vettem 3 évvel ezelőtt, nem csak a kötelező részvétel miatt, hanem, mert sok érdekes, hasznos tanács is elhangzik egy antidopping konferencián. Másfél napos volt az előadás és egy teszttel ért véget, amiért kaptunk egy szép oklevelet. A MACS nagyon kitett magáért, mert gondoskodott az élelmezésről is, az egyébként ingyenes tanfolyamon. Én Ottóval, a Merida KTC edzőjével mentem el a tanfolyamra. A kerékpárosok berkein belül több ismerős arccal találkoztam, de sportolok kevesen voltak, pedig fontos dolgok is elhangzottak. Én is teljesen egyetértek a dopping elleni harccal, nem csak az egészségkárosító hatása miatt, hanem, mert csalásnak nincs helye a fair sportban.


304294_1893215269067_1802118708_1191223_1356278968_nA héten, az idő szűke miatt, többnyire tornatermi erősítő edzéseken voltam a Fradi pályán, Zemen Jani edzésein, de néhány ciklokrossz edzést is csináltunk Szalontay Benivel Kamaraerdőn, Ottó bácsi irányításával. Először próbáltam ki a Ritchey WCS Carbon szingós kerekeket terepen. Meglepett a gyorsításoknál a hirtelen sebességváltozás és a bringát is könnyebben emelgettem az akadályok fölött. Azzal szemben, hogy könnyű kerékről van szó, merev az oldalirányú terhelésre. A karbon felni, jobban kiegyenlíti a terep egyenetlenségeit, mint az alu társa és még merevebb is. Egyelőre még csak a csere bicajban kapott helyet a kevés tesztelés miatt.

Ezúttal ketten indultunk útnak Fellegi Gáborral Ózdra. Gábor vette irányítása alá vasat, hogy pihenhessek, és kicsit sietni kellett, hogy időben odaérjünk. Szépen elkezdtem kanalazni a zabkásámat a rajt előtt pár órával, majd rövidesen rátértünk egy kanyargós útra. A kanyarokat két keréken vettük be, jobbra-balra jojózót a zab a hasamban. A nagy izgalmak után megérkeztünk az ózdi stadionhoz, ahol a tavalyi versenyről már ismerős volt a pálya. Gyors kipakolás, átöltözés a kellemes 1 fokban az Ottóék által felállított Merida KTC sátornál. Majd görgővel melegítettem 40 percet, aztán mentem felmérni a pályában a kisebb módosításokat. Két kört mentem lazán, de beöltözve, termo ruhában is majdnem megfagytam. Ottót megkértem, hogy az érzékeny térdeimet kenje be bemelegítő krémmel, nehogy lefagyjon a gyors pályán 40 km/h tempónál.

A rajthoz szólításnál csak a második sorbaIMG_1262 kerültem az összetett 11. helyem miatt. Béla Ati mögé álltam be, jobb szélre, hogy jobban tudjak előzni a balos kanyar előtt. Nagyon jól kilőttem a rajtnál, jobbról körberajzoltam mindenkit és elsőnek kezdtem meg a rázós füves részt. Meglepődtem, hogy mindenki megúszott mögöttem a rajt után, pedig a második sorból indultam. Az első kör felénél fezárkozott mögém Buzsó és Fejes Gabi.  Több körön keresztül vonatoztunk együtt, s a táv felénél a 4. körben próbálkoztam jobban meghúzni a tempót, aminek Buzsó lett az áldozata. Ilyen ez a versenysport, de még maradt egy utánfutó Fejes Gabi személyében. Velem maradt, nem bírtunk egymással. Az utolsó előtti körben előre engedtem, hogy egy kicsit vezessen ő is, de nem igazán akart előre menni. A dupla akadály után lefékeztem teljesen majdnem nullára, ezt már kihasználta és megpróbált elhúzni előlem. A hátsó dombos résznél mentünk együtt, amikor Gabi hirtelen félreállt. Én tétlenül néztem, hogy mi lehet a baj. Tovább mentem, hogy a nevető harmadiknak érkező Buzsó ne kapjon vérszemet a vészesen közeli távolságtól. Még az utolsó körben is szemmel tartottam, hogy ne nagyon közelítsen
meg, de már csak 80% tartalékon róttam le az utolsó kört.

A megszerzett első helyemmel még nyílt maradhatott az összetett győzelem. Most Fejes Gabit érte el a technika ördöge. Ilyen a versenysport, nagyon sok múlik a technikai háttéren. Nekem nagyon jól szuperált a Merida Cyclocross Team Carbon gépezet. Nagyon örültem, hogy sikerült megnyernem az első versenyemet a Merida karboncsoda nyergében, és remélem, hogy még sok győzelmet tudhatok magaménak az új csúcstechnikával.

Köszönöm a segítséget Ottónak, a Merida Kőbánya TC-nek és Gábornak, hogy még életben hagyott! ;-) A szurkolóknak is köszönettel tartozom, hogy szorítottak értem!

Folytatás következik: a balassagyarmati SuperCrosson találkozunk. Készüljetek! :-)