Az utolsó naplómat az osztrák C2-.es cyclecross verseny előtt hagytam abba, a top 10-es pontszerző helyezés volt a cél. Szega, Speciár Viktor, Tisza Zoli, én válogatott sorral voltunk kint +Szoba a mindenes. A beszólítás UCI pontok alapján történt, ezért a kb.20 hely körül rajtoltam az 55 fős mezőnyből.

A rajt-cél terület igen szokatlan helyen volt egy fedett lovas pályán, most mi voltunk a díjugrató versenylovak. Rajtolás után a 16. helyen mentem ki az 1 köre. A pályában összesen két dupla akadály volt, nem hasonlított az itthoni gátugró versenyekhez. Technikás pályának számított a sok kanyar kombinációval, 1 gyors sík résszel és még rövid meredek dombok nehezítették a terepet. A sáros talaj is okozott meglepetéseket, az egyre jobban kijárt pályán csúszkált a gépezet. Tisza Zoli jó pozícióból indult a 7. helyre szólították be, kb. féltávnál csaptam hátba, nagy nehezen, addig lassan közeledtem hozzá, sorba szedtem le a ridereket. Felugrottam a 13. hely környékére, ahol német Helge-vel vívtunk nagy mecset, Yeti kupáról ismert 2. helyezett…

Most vissza akart vágni, nem hagyta magát, hol én mentem elől, hol ö, végül a 12. helyen végeztem Helge előtt. Teljesen kihajtottam magamat, végig nyélen kellett menni az erős mezőnyben, végül egy szemtelenül fiatal cseh, Ondrej Bambula nyerte a két montis menő Jan Skarnitz és Milan Baranyi előtt. Zoli 16. Szega 20. helyen ért célba. Nekem nagyon tetszett a pálya, a rendezés és a helyszín. A lovas stadion nagyon pöpec volt, remélem lesz jövőre is itt verseny.

A következő hétvégén szlovák kupára mentünk Tranava városába, már csak ketten Cser Gabival. Azon a héten nagyban gyúrtam az edzéseket: futás, lépcsőzés, kondi, görgő, cyclocross edzések kamara erdőn Szegaval, Loboszal, Janóval, Bencével. Jók ezek a közös edzések, mert többen tudjuk gyakorolni a rajtolást, kicsit versenyszituáció érzést ad.

Térjünk vissza a szlovák cx kupára, görgőn melegítettem be a szitáló 5 fokos esőben. A pálya egyszerűnek bizonyult a pályajáráson, mivel még nem ázott fel a talaj és csak egy dupla akadály volt benne, sok kanyarral és két kis dombbal a stadion oldalában, az 1600 méteres körpályán. Pár száz méteres aszfalt is volt a rajt-cél területen, ahol 40-45-el lehetett döngetni.

Rajt beszólításnál meglepően előre szólítottak a 3. sorba a 70 fős mezőnyben. Bár lehetett volna előrébb helyezkedne, szerencsére nem így történt. Miért? Mert az első két sorban, majdnem mindenki bukott a rajt után kb. 30 méterre a baloldalon, ahonnan én is rajtoltam.

Tömegbukás volt az elején, talán a gyors lábúak közül, csak Baranyi Milan maradt ki belőle. Ki is használta a helyzetet, az első két körben hatalmas előnyre tett szert, nem volt kétséges, hogy Ö nyeri a futamot. Én éppen hogy ki tudtam kerülni a szanaszét terülő bringákat, versenyzőket. Jöhetett a felzárkózás, egész jól haladtam, körről- körre szedtem le a ridereket, de húztam magam mögött egy „utánfutót”, Helge személyében. Megint vissza akart vágni, utolsó körökben át is vette a vezetést, de én ragadtam rá, mint a bélyeg. A kanyarok korcsolya pályára hasonlítottak, nem csak a puszta erő számított, hanem a bringakezelési technikán is sok múlott. Az utolsó körben Helge kicsúszott az egyik kanyarban és mögém került, próbált felzárkózni, de már jött a befutó, én még meccseltem az előttem lévővel, de nem sikerült befogni, sajnos időben észre vette, hogy úgy jövök, mint ha szembe jönnék….Ez csak a 7. helyre volt elég. Cser Gabi kiállt technikai gond miatt.

Még a kategóriába Reitinger Gabi 18. helyen ért célba, nőknél Dósa Eszter nyerte a futamát.

Pénzdíj osztásnál még volt egy kis kavarodás, rövid pálya miatt sok volt lekörözés, nehezen tudták követni a helyezési sorrendeket a rendezők, de Helgevel hamar rendbe raktuk az eredményeket, nem tekintettek minket lekörözött versenyzőnek. Hurrá.

Screen shot 2010-01-24 at 3.31.35 AMScreen shot 2010-01-24 at 3.31.16 AM

A következő hétvégén a WinterCup 2. fordulója előtti este voltam hivatalos a Top Maraton díjkiosztóra, rövid időre terveztük az ott tartózkodást Gabi párommal, mivel nekem az említett verseny miatt korán kellett indulni reggel, Gabinak pedig a kémia zh-ra kellett készülnie ezerrel.

Egy kicsit késve érkeztünk, ezért szegény Gabi nem tudta átvenni a rivalda fényben a rövidtáv 3. helyezésért járó díját, sajnálom a sok sminkelés, öltözködés elveszi az időt.

A topmaraton összetettben én is 3. helyezést értem el hosszú távon és még az év MTB sportolójának is megválasztott a monti szövetség, ezért egy rendkívüli díjazásban részesítettek, ami a jól megérdemelt készfogásban és vállon veregetésben nyilvánult meg…

Ezért tart itt az élsport itthon, mert nem becsülik meg a sportolókat és azt a szintet már átugrottam, hogy csak a magam szórakozására versenyezek ezen a szinten. Az edzők elismeréséről ne is beszéljük, mert azokat annyiba veszik, mintha ott sem lettek volna.

Jó volt beszélgetni az ismerősökkel, sporttársakkal, jó lett volna még maradni tovább beszélgetni, de már a másnapi versenyre tartottam szem előtt.

Még így is későn értünk haza, nem tudtam, kipiheni magamat a másnapi versenyre.

wintercup3_800x600t0_ic
Korán volt az indulás, mert egy utánpótlás korú versenyző is jött velünk a Szoba féle cyclecross különítmény buszával.

Délelőtt 10-kor volt a rajtja U 15 kategóriában Pelikán Janinak, simán nyerte a futamot, szépen versenyzett. Nekünk fél 11-kor volt a rajt. A Bécshez közeli Duna parti parkban. Nagyon jó élvezetes pályát hoztak össze a sogórék. Alig kitekerhető rövid meredek domb, egy dupla akadály és egy hosszú lépcsősor tarkította még a kanyargós pályát, 2,5 km-en keresztül. A rajtnál az első sorba helyezkedtünk Szegával. Neki jobban sikerült kilőni. A szűk aszfaltos sétányon, 4-5 versenyző közénk került. Az első körben egy szűk egynyomos felfelében 2. helyen tekerő versenyző keresztbe állt a pályán, ezzel feltartott mindenkit, az első helyen hajtó Hauer meglépett a mezőnytől, bebiztosította az első helyét.

Screen shot 2010-01-24 at 3.34.53 AM

A táv felénél utolértem a második helyen sebesen repesztő  Szegát,  és együtt mentünk, amíg pár lekörözött nem állt közénk.

Felértem-leszakadtam, felértem- leszakadtam ez ment a verseny végéig, majd annyi erő nem maradt bennem, hogy megelőzzem Szegát. Közvetlen egymás után értünk be a célba, csak 10-20 mp kaptunk az elsőtől az osztrák Hauer Gerald-tól, aki vezeti a Wintercup összetettet. Sikeres volt számunkra a hétvégi kiruccanás, Szega is összeszedte magát, tud, ha annyira akar, a következő versenyen már jó lesz rá figyelnem.

A Budapest Bajnokság volt a következő cross verseny, amin nem akartam indulni, de Zerge pénzdíjas támogatása nagyon meggyőző volt számomra. Úgy készültem, hogy a Yeti-t lefoglaltam (cyclocross Yeti kupán nyertem hétvégi tesztvezetés) erre a hétvégére, hogy lemenjünk párommal Zalakarosra wellness hétvégére (amit a zalakarosi mtb magyar kupán nyertem).

bp_bajn_yeti_800x600t0_icSajnos a teszthétvégét nem tudtam későbbre tenni, amikor nekem is jó az időpont, ezért a Postás pályára is a Yeti-vel mentünk. Bicaj szállításra nem éppen alkalmas, de terepen otthon érzi magát a gépsárkány még nyári gumikkal is el lehet boldogulni a sáros terepen.

Jól csillapította az ugratókat a hullámos országúton Etyek felé, szegény Janónak tele lett a pelusa a majrévas szorítása közben, más nem mert velünk jönni …

Na de térjünk vissza a versenyre. Most kipihentnek éreztem magam, úgy érzem, hogy a több hete használt Dr.Body mágnesterápiás készülék segített a gyorsabb regenerálódásban, a kapillárisereket jobban megnyitja, ezáltal a sejtek is gyorsabban megújulnak.

A verseny előtt a görgős bemelegítés után mentem pár kört a postás pályán és meg kellett állapítanom, hogy nem lettek kisebbek az akadályok, sőt nagyobbnak tűntek. Biztos az osztrák, szlovák akadályok magasságához szoktam hozzá. Ezért a nagyobb akadályra, inkább rá léptem, úgy éreztem, hogy nem vesz ki belőlem annyi erőt, mintha átugornám.

A rajtolásnál kilőttem az első helyen, 2-3 körig még jött velünk Specziár és Lobosz, aztán Szegával leráztuk őket. Először Lobosz maradt le, majd Specziár nem bírta a középső lépcsőn való hibázásom utáni ritmusváltásomat, hogy felérjek az élen tekerő Szegára.

Tudtam, hogy kettőnk közül fog kikerülni a győztes, és Szega is hasonló formában van, mint én, ezért felváltva mentünk. 3-4 körönként váltottuk egymást. Felmértük egymást, hogy kinek melyik rész a gyengéje. Szega az utolsó körben, a cél egyenesben robbantott, de én nem hagytam magam leszakítani, beálltam mögé. Tudtam, hogy az utolsó gyors futó lépcsőhöz vezető pozícióba kell érkeznem, mert ott gyorsabb vagyok, Szega ott kicsit csúszkált az előző körökben. Visszatámadtam a második dupla akadálynál, így vezető pozícióba tudtam megkezdeni a lépcsős részeket, a gyors futó lépcső után megnyúlt közöttünk a távolság. Innentől kezdve nyomtam meg ing-gatya fel a dombra, utána az egyenesbe és megint fel a kanyarodós dombra. Az egyenes részeket meg annyira, mint ahogy a csövön kifér. Végre megszereztem az első győzelmemet a postás pályán. Nem csak az ellenfeleket győztem le, hanem a kegyeimbe nem vett pályát is. Nagyon örültem, hogy triplán nyertem, pénzt, pályát és Szegát győztem le. Köszönöm Ottó bá-nak a közös edzéseket és tanácsára a futóiskolás edzéseket. Nagy gratula Ottó bácsi többi tanítványának is, Szegának a 2. helyért, Lobosznak és Janónak az 1. helyekért.

Megünnepeltük egy jó kis Yeti vezetéssel, lementünk a Velencei tóra asszonypajtással. Visszafelé találkoztunk néhány bringással, köztük volt Cser Gabi, aki egyből ki is szúrt minket a Yetiben. Hiába pitizett, hogy velünk akar vissza jönni, nem engedtem, mert feladta a Budapest Bajnokságot. Úgy gondoltam ráfér az edzés, a km gyűjtés.

A Wintercup utolsó fordulójára mentünk a Bécshez közeli Duna szigetre. A helyszín megegyezett az első futaméval, csak megfordították a haladási irányt és a dupla akadályon kívül még egy rövid lépcsősort is beletettek a sógorék.

Az első sorból indulva, megint kicsit beragadtam. Specziár Viktor kilőtt szokásához híven. Pár körig még tartotta 7-8 pozícióját, majd megszakadt a sor nála, és udvariasan elengedett. Felugrottam az 5-6 fős élbolyra, velük mentem több körön keresztül, ameddig rossz nyomra kényszerültem, egy nagy ívű visszafordító kanyarban, több lekörözött versenyző miatt. A lefagyott talajon kicsúszott a bringa alólam. Észrevette az élen haladó-az örökös ellenfelem-Helge Mensching. A mezőny szana szétszakadt és már csak 4 kör volt hátra a versenyből. Begyújtottam én is a rakétákat, sorba szedtem le az előttem lévő 4 versenyzőt, de már csak a második helyen haladót sikerült lesprintelni a célegyenesben pár centire.

Helge nyerte a versenyt, jól ment neki, és szerencséje is volt, most elégtételt vett a tőlem kapott 3 vereség miatt.

Sajnálom, hogy ezen bukott el a 2. összetett helyezésem, csak 1 ponttal maradtam le a dobogó második fokáról. Volt egy pozitív dolog is, hogy Cser Gabi be tudta fejezni ezt a cyclecross versenyt!  Köszönöm SzoBá-nak a lelkesedését és segítségét, hogy időt és energiát áldozott a cyclecross szakágnak.

Boldog Karácsonyt és Bringázásban Gazdag Újévet Kívánok Mindenkinek!!!!