Jó rég, még május közepén jelentkeztem a sok elfoglaltságom miatt. :)

Lássuk a történéseket:

Meghívást kaptam a május 22-23 –án megrendezett  IV.Nagy Sportágválasztóra, hogy segítsek a hegyikerékpár sportágat kipróbáló fiatalokat, amelyre a Magellan és Trek ajánlott fel bringákat, hogy a mini cross country pályán és a foci pálya körül megérezzék ezt a sportágat is. Jó kis technikás pályát jelöltek ki a stadion oldalában a Merkapt Maraton SC-sek, a mély homokos részek néhány izgalmas pillanatot okoztak… megismerték a fiatalok a hegyikerékpár savát-borsát is, lelkesek voltak, jó volt. :)  Jó volt nézni, hogy megtelt az egész sporttelep a sportágak iránt érdeklődő gyerekekkel (6500 látogató az első napon, 2. nap 10 ezer) és bízom benne, hogy a hegyikerékpár egyre több fiatalnak tetszik meg és nő az utánpótlás bázis évről-évre a rendezvény hatására…

im10

Másnap mentünk Noé Balázs úrral a Bakony Maratonra (balesetes újraszületése után hamar összeszedte magát, gratula neki). Én kissé fáradtnak éreztem a lábaimat a táv első felében, a bemelegítés hiánya miatt. A második Kőris-hegyig együtt mentünk hárman B.Marcival és V.Ferikével, majd leszakítottuk Ferikét az aszfaltos Kőris-hegyi mászásnál, innentől Marcival vonatoztunk a gázlókig. Próbáltam a Cuha patak átkeléseiből gyorsan kijönni, főleg az utolsó hármat nyomtam meg, így Marci leszakadt és kikanyarodva a Cuha völgyből, már a célkaput láttam, így megnyertem. Pedig nem is számítottam rá, hogy egyből a cél jön a patakok után, rövidebb volt a kör kb.12 km-el, még 3 órás sem volt a verseny.

Ez volt az első versenyem az új csúcskategóriás Mavic Fury cipőben, nagyon jó érzés volt benne versenyezni, rendkívül merev a talpa és egyben kényelmes is, köszönhető a rezgéselnyelő talpbetétnek, és a felső része-sarok része is nagyon jól tart, nem nyúlik, mintha a lábamra tervezték volna. Hasonlóan éreztem a Mavic 3D kialakítású nadrággal kapcsolatban is, a betétje is rendkívül kényelmes, mintha nem is bicikli nyeregben ülnék, ehhez az érzéshez azért hozzásegítenek a WTB Silverado ülésbe beépített flexibilis csatornák is – és ez volt itt a reklám helye. :)

im11

A következő verseny a várva várt első Top Maraton, azaz a „Szívás” maraton volt, legalábbis nekem biztos, de szerintem sokan hasonlóan értékelték. :)

im12

De mi is történt: Aznap reggel utaztunk leSzilvásváradra, de még reggel gumicserét abszolváltam (WTB Wolverine 1,95-re, Joe bácsi latex tejével összeszerelve), mert a közelben tartózkodó kémeim folyamatos esőzést jelentettek a Bükkben, köszi Gabi. :) Odaérve zuhogó eső várt ránk és nagyon hideg, bemelegítésre nem volt időm csak vastagon bekentem magam bemelegítő krémmel és „faggyúzsírral”, hogy védje az ízületeket a hidegtől. A szokásos kilátói aszfaltos emelkedővel kezdtünk a hideg esőben, csapattársam, Veres Ferike húzta meg a felfelét, amivel nem fogadtam a kegyeimbe, máskor jobban egyeztetjük a csapattaktikát, végül is én vagyok a rangidős csapatkapitány. :) :) :) :)

Felfelé még jó is volt, de jöttek a fagyasztó lejtők,  jó döntés volt esőkabátban indulni és több mezben, így csak a lábam és a kézfejem fagyott kockára. Azt éreztem az utolsó 30 km-nél, illetve szinte semmit nem éreztem a lábamból, mintha két karóval rugdosnám a pedált és egyre kevesebb az erő a virgácsokban…. Gondolom sokan éreztetek így…!

Közben szép lassan az X-iont zselék is elfogytak, csak Speed izó volt a kulacsomban kevés szénhidráttal, émelygett a gyomrom, ekkor kezdtem lemaradni P.Andristól és B.Marciról. Egyedül mentem tovább szarvaskői frissítő pont felé, minden kilométer örökkévalóságnak tűnt, csodálkoztam is, hogy senki nem ért utol! Szarvaskőnél frissítettek banánnal és kulacsokkal, így reménykedtem benne, hogy magamhoz tér az erőm. Nem történt meg az átütő változás, így utolért még Grósz Béla pár kilométerrel Felsőtárkány előtt, köszi Béla, hogy az utolsó zselédet megosztottad velem, életmentő volt, hogy eljussak az utolsó frissítő pontig. Kajákról ábrándoztam, hogy mit fogok enni a célban, ha túlélem a versenyt, de még előtte megálltam a Szomjas Csuka frissítő pontnál, két pofára ettem a csokidarabokat és a rendezők pizzájára is majdnem rávetettem magam, de nem adták, de azért egy kérdést megért :) :) Teljesen készen voltam. :)

Gyök kettővel toltam-vonszoltam a bringát a Katona Síroknál, majd lefele ereszd el a hajam volt, nem bírtam fékezni a lefagyott ujjam miatt. Az utolsó lefelén élveztem a teleszkóp-sárvédő védelmező hatását, így végig szemüvegben tudtam bringázni, nem mosta ki sár a szemgolyómat a verseny végére.  Béla után nem sokkal értem célba a 4. helyen, örültem, hogy túléltem a versenyt, nem gondoltam, hogy 4-5 fokban fogunk tekerni május végén. Jó döntés volt a szinte mintázat nélküli WTB 2,1 Vulpin külsőket lecserélni 1,95-ös WTB Wolverine-re, a ragadós sáros részeken volt elég hely a sárnak és kanyarokban is jól fogta a talajt.

Viszont Janó tanítványom, feltört a dobogó második fokára összetett rövidtávon, gratula neki, jól nyomta, ez már felolvasztott. :)

im14

A következő hétvégén sem fogadott kegyeibe az időjárás, ugyanis a Magellan Kupát, legalábbis a délutáni versenyeket, lefújták….így az elit rajtot is, mert a viharos jégeső elmosta a pályát és az időmérő rendszer is áram nélkül maradt. A pálya talaja sem tette lehetővé a bringán ülve való kerékpározást és nem örültem volna én sem, hogy Szilvás Marci után még 1x újra generálozzam a gépet + a futóverseny másik sportág… Jó kis verseny lett volna az új gyönyörű környezetű bringás parkban, remélem még versenyezhetünk itt szerencsésebb körülmények között. Megúszta a gép az újabb amortizációt tehát.

Egyébként a Szilvás Marci viszontagságait elég jól bírta Magellan Pyxis Team bringa, a DTSwiss XRC telóban a biztonság kedvért lecseréltem Motorex teleszkóp olajra, kicsit jobb lett a mozgása. BTS XC elite agyakban a japán zárt csapágyakat nem kellett kicserélni, csak az első csapágyakat kitisztítani, újrazsírozni, hátsó agy dupla tömítése jól állta a sarat. :)

Hayes Stroker Gram fékekben a fékpofának több, mint a fele megmaradt, szerencsére a maraton előtt cseréltem ki újra a teljesen legyalult fékpofákat. A BTS XC elite kormánycsapágy kifogástalan állapotban maradt, még szétszedni sem kellett, nagyon jó dupla tömítése van.

im15

A héten jobban rá akartam készülni a Crosskovácsi Maratonra. Kicsit gyorserőt fejlesztettem a hét elején a konditeremben láb és felsőtestre, másnap pedig stéheres edzésre mentünk Ottó bával a pátyi dombok közé, és kicsit nehezebben ment az edzés, mint szokott. Ahogy Ottó bá mondaná „elszokott a cigány a szántástól”… Másnap a városban a kereskedőkhöz bringával mentem, és a végére megfájdult a jobb térdem. Gondoltam másfél napot pihentetem-kenegetem, és majd rendbejön a túlterheléstől. A pályajáráson, a verseny előtti napon kicsit éreztem, ezért csak lazán pörgetve mentem, ennek ellenére, jó formában éreztem magam és vártam a másnapi versenyt, igazán motivált voltam. Reggel bemelegítésképpen Janóval kitekertünk Nagykovácsiba, így 40 percet bemelegítettünk. Közben is éreztem a térdemben a szúró érzést, de gondoltam a verseny közbeni adrenalin elnyomja a fájdalmat, de nem így történt. Elég nagy tempóban elkezdtünk menni a rövid 6 km-es körben, tök jól ment, forogtak a lábaim ezerrel. Az első kör 10. kilométerénél akadtak gondjaim viszont…nem bírtam a jobb lábammal terhelni a pedált olyan szurkáló érzést éreztem a térdkalácsom alatt. Még a Kutya-hegyet megmásztam fél lábbal, aztán visszagurultam a cél területre. Vártam Gabit, Janót és közben adtam egy gyors interjút a nagyközönségnek, hogy mi is történt. A „géppuska lábú” Janó kibérelte ismét a 2. helyet fiatal kora ellenére rövidtáv összetettben, csak Buzsó előzte meg. Sajnálom, hogy nem sikerült befejeznem a versenyt, a kedvenc versenyeim közé tartozik a Crosskovácsi maraton, változatos, cross-countrys pálya, sok le és fel folyamatosan.

im16Mountex jóvoltából Julbo Tracks nevű szemüveget, most próbáltam ki a versenyen élesben, fényre sötétedő lencsék mindenféle fényviszonyoknál optimális látást biztosított. Crosskovácsi pályán jól lehetett tesztelni, mivel a sötét erdős részeknél kiálló sunyi sziklák voltak, majd világosabb részek váltották egymást, gyorsan követte a szemcsi a változó fényviszonyokat.

Ma a Sportkórházban megnézettem a térdemet, a diagnózis:a megerőltetéstől begyulladt a csonthártya, ezért van a szúró fájdalom. Lézeres és mágneses kezeléseket írt fel a doki és gyulladáscsökkentő krémet, tablettát. Alacsony terheléssel lehet bringázni, bekötött térddel a fájdalmas ponton. Fokozatos, egyre nagyobb terheléssel tudok készülni a BaltonBikeFest keretei belül megrendezett Balaton Maratonra, semmiképpen sem szeretném kihagyni, nagyon jó, változatos lesz a pálya és a szórakoztató programokból sem lesz hiány.

Irány a Balaton Bike Fest ezerrel!!! Gyertek minél többen, kihagyhatatlan!!!